Forrás: http://tatk.elte.hu/aktualis-hirek/konferenciak/2273-mitoszok-a-modernitasban-modern-mitoszok-konferencia-felhivas

Témakörök:

1. Mítosz és valóság

A modernitásban továbbélő tradicionális (hagyományos) mítoszok adaptációi (feldolgozási, átalakításai)  és/vagy változásai napjainkban. Városok és egyéb „szent helyek” mitológiája, a pénz, a hatalom működésének mitológiája (pl. összeesküvéselméletek), stb.

2. Az „igazi élet” és a „boldogság” mítoszai

Mit jelent napjainkban az „igazi élet”? Hogyan élhető meg a „boldogság” és hogyan törekedjünk ennek elérésére? Elérhető-e, megtapasztalható-e a modernitásban az „Édenkert” állapota, és ha igen, hogyan?

3. A „hős” mítosza

A modernitás követendő személyiségmintái. Milyen személyiségjegyek, döntések tesznek valakit hőssé?

4. A „szépség” és egészség mítoszai

A „szépséggel” kapcsolatos mítoszok és rituális gyakorlatok meghatározó összetevői a modernitás kultúrájának. Mi, illetve ki számít „szépnek” a modernitásban? Hogyan lehet elérni a „szépség ideálját” napjainkban? A magazinok, filmek, valamint a szépségipar mitikus mintáinak és rituális helyzeteinek (szépségszalonok, szépségversenyek) elemzése. Ehhez kapcsolódik az „örök ifjúság” megőrzésének mítosza, ahhoz pedig a testhez, illetve az egészség és betegség-képzetekhez kötődő mítoszok.

5. Az „igazi szerelem” és a szexualitás mítoszai vagy: Emberi kapcsolatok és mítoszok

Milyen narratívákon keresztül és hogyan jelenik meg a modernitásban a párkapcsolat és az érzékiség? Mit jelent az „igazi szerelem” és/vagy a szexualitás szabadsága a modernitásban?
Hogyan jelennek meg a mítoszokban általában az emberi kapcsolatok? (Barátság, szövetség, ellenségesség, stb.).

6. A művészet és a design mítoszai

A művészet és a mítosz elválaszthatatlan egymástól. Milyen művészeti formákon keresztül kommunikálódnak a mítoszok? Hogyan mesélik el, adják tovább a mítoszok üzeneteit a művészeti alkotások, vagy éppen hogyan fogalmazzák át, értelmezik újra, illetve kritizálják a művészek a mítoszokban megnyilvánuló ethoszt? A kapcsolódó válaszok a művészetek modernitásban betöltött szerepére is rámutathatnak.  Mítikussá váló design-tárgyak, illetve a mitologizálódás-mítoszképzés folyamata.

7. A kommunikációhoz kapcsolódó mítoszok

Az Internethez és egyéb digitális eszközökhöz, technológiákhoz kapcsolódó mítoszok. Televíziós mitológiák.

8. Mítosz és mese

Milyen hasonlóságok és különbségek vannak a mítoszok és mesék világa, kulturális szerepe, megnyilvánulása és hatása között a modernitásban? Felértékelődött-e a mesék fontossága napjainkban? Milyen változásokon mennek keresztül a tradicionális mesék a mai gyermekcsatornákon, mesefilmeken átdolgozott történetekhez hasonlítva, milyen új mesék születtek, születnek a
modernitásban és milyen értékrendszer és világnézet kommunikálódik általuk a gyermekek és a felnőttek felé?